Energetikai szakreferens

A túlzott energiafogyasztás nem előnyös a cégeknek sem, hiszen ezzel jelentősen megnőnek a kiadásaik. Ugyanakkor a környezetkárosító hatásuk is nagyobb. Éppen ezért, az ilyen gazdálkodó szervezeteknek törekedniük kell az energiafelhasználás csökkentésére.

Az energetikai szakreferens feladata többek között az, hogy megoldást találjon a kisebb fogyasztásra úgy, hogy az ne menjen a termelés vagy a minőség rovására. Ez elsősorban úgy érhető el, hogy a cégek korszerűsítik az energia felhasználó berendezéseiket. A modern gépek és fűtési rendszerek már jóval kevesebb energiát igényelnek, mint a régebbi, elavult technológiák. Ezért a géppark korszerűsítése egyfajta megoldás lehet a problémára.

Az energetikai szakreferens első fontos feladata tehát a rendszerek és a munkafolyamatok átvilágítása. Ugyanakkor tanácsokat is kell adjon a lehetséges korszerűsítéshez. Ehhez viszont jogi és gazdasági tapasztalatokkal is rendelkeznie kell. Az energetikai szakreferens munkája tehát igen összetett, és komoly tapasztalatokat igényel több területen is. Munkája által hatékonyabbá teheti a termelést, és a cégek profitnövekedéséhez is hozzájárulhat, hiszen csökkentheti a kiadásokat.

A fizetése nem jelent plusz költségeket a cégek számára, hiszen a kiadások csökkenéséből fedezni tudják azt. A törvény értelmében a gazdálkodó szervezetek független energetikai szakreferenst kell keressenek, aki nem áll az adott cég alkalmazásában, csupán megbízást teljesít. Havonta jelentéseket kell leadjon a szakhatóságok felé, amelyben beszámol az átalakítási folyamatokról, valamint az energiafelhasználás alakulásáról.

Print Friendly, PDF & Email