Egyre többen szeretnék korszerűsíteni a lakóházaikat, ám ehhez egy költséghatékony megoldásra van szükség. Többek között ilyen lehet a napkollektor pályázat is, mivel ez egy megtérülő pénzügyi befektetésnek számít. A családi ház energiaellátását ezután egy megújuló energiaforrás fogja biztosítani.

Napkollektor pályázat cégeknek és magányszemélyeknek

Azonban a kivitelezés előtt szükség lesz egy pontos tervre, mert nem mindegy, hogy mennyi energiát kell előállítsanak a tetőre szerelt napelemek. Ezek a Nap által kibocsájtott elektromágneses sugárzást alakítják át villamos energiává. A napkollektor pályázat kivitelezésével jelentősen csökkenteni lehet a költségeket. Egy összetett rendszer kiépítésére lesz szükség, mert csak ebben az esetben lehet elég hatékonyan hasznosítani a kinyert energiát. A 2018-as évben magánszemélyeknek nem áll a rendelkezésére vissza nem térítendő támogatás napkollektor pályázattal kapcsolatban csupán a 0%-os kamatú hitel előnyeit élvezhetik. A cégek esetében viszont más a helyzet, mert továbbra is elérhető a VEKOP, ami hitelt és támogatást jelent egyben. A napkollektor pályázat ezen formája a Közép-Magyarországi területeken érhető el.

De annak sem kell csüggednie, akinek a vállalkozás kívül esik ebből a régióból, mert nekik a rendelkezésükre áll a GINOP. A vissza nem térítendő napkollektor pályázatok közül ez leginkább a régi épületek energiahatékonysági fejlesztésére vonatkozik. A magányszemélyeknek további lehetőség gyanánt esélyük van a napkollektor pályázat mellett lakás-takarékpénztári megtakarítással napelemeket telepíteni a családi házra. Elég egy néhány egyszerű számítást elvégezni és gyorsan kiderül, hogy mennyi előnnyel jár, hogyha napelemek biztosítják a ház villamos energia ellátását. Ez egy egyre fejlődő technológia, ami a későbbiekben még hatékonyabban alkalmazható lesz. Így ennek a kiváló energiaforrásnak köszönhetően a nagyobb épületek energiaigényét is teljes mértékben ki lehet elégíteni, ami hatalmas megtakarításokat jelenthet a jövőre nézve. Környezetbarát technológia, aminek csupán a telepítési költségein kell túllendülni.