A mágnesszelep sematikus rajza
A mágnesszelep sematikus rajza

A szelepek használata már nagyon régóta a történelem része. Eleinte kezdetleges szerkezetek látták el a modern szelepek munkáit, ma azonban fejlett technológiával készülnek. A mágnesszelep használata nem olyan rég kezdődött el.

A szelep működésének lényege, hogy a gázok és folyadékok áramlását szabályozza, irányát megváltoztassa vagy leállítsa azt. Egyszerű kis szerkezetről beszélünk, azonban nagyon fontos eleme minden pneumatikus és hidraulikus rendszernek. Ezzel a szerkezettel lehet változtatni a forgásirányt, de a túlterheltség csökkentését is el lehet érni vele.

A mágnesszelep a mágnesesség energiáját felhasználva működik, míg a többi mechanikus módon működik. A kisebb szelepek kézi vezérlésűek, így szükséges a humán erőforrás a működtetésre. Azonban a modern technológiának köszönhetően, már nagyon sok helyen használnak elektromos szelepeket, amelyeket számítógép vezérel.

Érzékelőkkel ellátva, a mágnesszelep is képes a zárásra és nyitásra, amennyiben érzékeli ennek szükségét. A modernizált technológia ma már nagyon sok emberi szükségeltet old fel és gyorsítja a gyártási és egyéb folyamatokat.