A muffinok a legkedveltebb sütemények. Dekoratív, kisméretű finomságok. Abba a típusba tartoznak, amelyek sütőporral készülnek, így nincs szükség a pihentetésre, bekeverés után azonnal megsüthetőek. Ezért egy hirtelen jött vendégség esetén a jól bevált muffin alaprecept megment minket, amit az épp otthon lévő kiegészítőkkel párosítunk.
Így máris kész a vendégváró! Melyik a tökéletes muffin alaprecept az interneten fellelhető több száz közül? A jó muffin tészta kívülről karamellizálódott, már-már ropogós, míg belül omlós és puha. Figyelni kell a megfelelő töltelék arányára, akár csokival, akár gyümölccsel ízesítjük. Van néhány szabály, amit követve bármelyik muffin alaprecept megvalósítható. Megszokott módszer, hogy a száraz és nedves hozzávalókat először különválasztva elegyítjük.
Ez teljesen elfogadott, viszont azt kevesen tudják, hogy miután a nedves és száraz anyagok végre találkoznak a keverőtálban, nem tanácsos sokáig kevergetni. A tej és a tojás legyen szobahőmérsékletű, a vajat olvasszuk meg használat előtt, de mindenképp várjuk meg a visszahűlését. Amikor ezek az anyagok találkoznak, legyenek közel azonos hőmérsékletűek.
Kevesen tudják azt is, hogyha narancshéjat vagy vaníliát a langyos tejhez keverünk, több aroma tud belőlük felszabadulni. A választott ízesítőket, mint a csokoládédarabok, aszalványok, magvak vagy gyümölcsök, csak az utolsó lépésben kerüljenek bele a tésztába. Ha a muffin alaprecept már odafigyelés nélkül a markunkban van, próbálkozhatunk extrém hozzávalókkal, különleges díszítésekkel.