Világunk egyik jelentős problémája az energiahiány. Ez felettébb érdekes, annak a ténynek az ismeretében, hogy a Napból érkező, a bolygó felszínére eső 1 órányi sugárzás kielégíti minden ember éves szintű igényét. Természetesen ezt el kellene tudni raktározni ahhoz, hogy ilyen módon alkalmazni lehessen. Erre a feladatra remek megoldás a napelem rendszer kiépítése.

Nem kell megvárni, amíg hatalmas parkokat húznak fel és a hálózatba táplálják az ott összegyűjtött elektromosságot, mert szigetszerű önálló részeket is ki lehet alakítani. Egy ilyen napelem rendszer könnyedén ellátja bármilyen ingatlan teljes igényét. Néhány évtizede jöttek divatba ezek a szerkezetek és folyamatosan történik a fejlesztésük. Ma már eljutottak egészen odáig a kutatók, hogy eseteként 20 %-os teljesítmény feletti határt is el lehet érni a kereskedelemben kapható panelekkel.

Jogos kérdés, hogy mennyibe kerül egy teljes napelem rendszer telepítése? Tény, hogy a megtérülés több évbe is beletelik, de ez nem mérvadó ahhoz képest, hogy a napelem rendszer évtizedekig alkalmazható. Merüljünk el a részletekben és nem bánjuk meg, ha alaposan utánajárunk a különféle változatokban rejlő potenciálnak!

Mennyivel nyugodtabban élhetjük úgy az életünket, hogy tudjuk, csakis azt az energiát használjuk fel, amit megtermelünk, ezzel jelentősen csökkentve a környezetünk terhelését is?! Egyre több napelem rendszer kerül felállításra, mert sokan fedezik fel az ebben lévő kivételes előnyöket. Bátran próbáljuk ki mi magunk is, főleg akkor, ha új családi ingatlan építésébe vagy nagyobb felújításba fogtunk! A függetlenség egy igen jó dolog, mert így kevésbé érintenek bennünket a nagyobb változások.