Nagyon sűrűn elkövetett bűncselekménynek számít. Gyakran az illető nincs tisztában azzal, hogy zaklatás áldozatává vált vagy azzal, hogy éppen azt követett el. Ennek a bűncselekménynek többféle változata létezik, nem beszélve a minősített esetekről. Azon eset bizonyára mindenkinek ismerős, amikor a szakításba az egyik fél nem tud beletörődni. Függetlenül attól, hogy milyen szándékkal történik a zaklatás, ha a sértett feljelentést tesz és ehhez tartja magát a továbbiakban is, akkor az eset kivizsgálásra kerül és büntetőeljárás is lehet belőle.

A zaklatást többféleképp lehet elkövetni. Sokan nincsenek vele tisztában, de az interneten is el lehet követni ezt a bűncselekményt. Nem kell hozzá feltétlenül fizikai kapcsolat, hiszen már az is elég, hogyha a zaklatott személy folyamatosan nem kívánt üzeneteket kap, például SMS-ben. Az üzenetek mennyisége és azoknak tartalma már könnyen okot adhat egy feljelentéshez.

Bármi álljon a dolgok hátterében, a zaklatónak jogában áll védekezni, a büntetőügyvéd pedig minden esetben azon fog dolgozni, hogy tisztázza az ügyfelét és felvázolja annak lehetőségeit. Sokkal súlyosabb esetnek bizonyul, ha a zaklatás során megfélemlítés, illetve fenyegetés történik kiváltképp akkor, hogyha tettlegességig fajulnak a dolgok.

Egy szerelmi csalódás viszont magánügy. Ki gondolná, hogy néhány üzenetből baj történhet? Azonban, ilyenkor elsősorban nem erre gondol az ember és könnyen, sokkal rosszabb helyzetben találhatja magát. A szexuális zaklatás az emberi méltóság elleni bűncselekmény, ami akár szexuális erőszak is lehet. A Lőrik ügyvédi iroda minden esetben kiemelt figyelmet fordít az ügyfelei védelmére.