Sokan szeretnék felújítani a házukat, de egy ilyen terv megvalósítása nem kis feladat. Rengeteg munka, idő és természetesen pénz szükséges hozzá. Azonban, ha elég tájékozottak vagyunk, akkor esélyünk nyílik kihasználni az olyan lehetőségeket, amit a családi ház felújítás pályázat kínál nekünk.

A családi ház felújítási pályázat idén is érvényes

Itt van például az Otthon Melege Program 2018, amiről rengeteget hallani, ám mégsem teljesen világos, hogy miként is kell és mikor érdemes igényelni a támogatást. A pályázat iránt rengetegen érdeklődnek, ám eleget kell tenni bizonyos feltételeknek, hogy sikerrel járjunk. Például abban az esetben, hogyha már elkezdtük a felújítást, már nem tarthatunk igényt a családi ház felújítás pályázatra. Rendelkeznünk kell egy bizonyos tőkével, mivel a kapott támogatás nem fedezi teljesen a felújítási munkálatokat, viszont amire kiterjed, az vissza nem térítendő költségként lesz elszámolva, ez pedig jelentős anyagi segítséget jelent minden esetben. A családi ház felújítás pályázat mértéke attól függ, hogy mekkora maga a beruházás. Nincsenek megszabva adott összegek az ilyen-olyan méretű házakra.

A támogatást másképp számolják ki, mégpedig a ház CO2 megtakarítása alapján. Rengeteg olyan családi ház van, aminek nagyon rossz a hőszigetelése, ezért jelentősek az erre vonatkozó költségek. Egy év alatt több tízezer forintot lehetne megtakarítani abban az esetben, hogyha a hőszigetelés megfelelő lenne, amiben nagy szerepe van a nyílászáróknak is. Az ablakok cseréjével rengeteg energiát takaríthatunk meg egy év alatt. A megújuló energiaforrások szintén remek megoldásnak számítanak. Ilyenek például a napelemek, amikkel szintén csökkenthetőek lennének a költségek. Egy darab családi ház felújítás pályázat kizárólag egy ingatlanra vonatkozik. Hogyha több ház van a tulajdonunkban, akkor mindegyik esetében külön pályázatokra lesz szükség. Akkor sem élhetünk a családi ház felújítás pályázat lehetőségével, ha esetleg nem rendelkezünk magyarországi lakhellyel. A családi ház felújítás pályázat szigorú feltételekhez van kötve, ám már sok családnak sikerült csökkenteni ezzel a költségeket.