Az USA sokak úti céljai között szerepel. Kultúrája, világhírű nagyvárosai, elképesztő tájai és látványosságai jelentős vonzerőt jelentenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a klasszikus két-három hetes körutazásokon túl sokan több, akár két hónapos tartózkodásban gondolkodnak. Ilyenkor mindenképpen érdemes a beutazás és a tartózkodás szabályairól többet megtudni. Az ESTA egy automatikus rendszer, amely az USA-ba utazókat vizsgálja és az utazásra való alkalmasságát veszi górcső alá.

2009 óta a biztonságot fókuszba helyezve az ESTA kötelező lett, így ma már minden utazónak ESTA engedély jóváhagyásra van szüksége, aki az Amerikai Egyesült Államokba kíván beutazni. Az amerikai kormányprogram keretein belül az utasok már azelőtt vizsgálhatóak, hogy egyáltalán beléphetnének az USA-ba. Az ESTA igénylése online történik, és az elfogadott igénylés két éves időszakra érvényes. Fontos információ, hogy beutazás esetén ESTA birtokában 90 napnál tovább nem tartózkodhat az USA területén a külföldi állampolgár, legyen szó akár üzleti útról, akár turizmusról, vagy hosszabb ideig tartó vendégségről.

Az ESTA utazási engedély azonosítójának visszaszerzése érdekében is az online felületet kell igénybe venni. Az útlevél adatainak és a születési dátumnak megadása mellett email elérhetőség feltüntetése is szükséges a folyamat elindításához. Amennyiben már több mint két év eltelt az ESTA engedély igénylése óta, úgy az egész procedúrát újra meg kell indítani.

Sokan érdeklődnek az iránt, hogy a poggyászban mit vihetnek be az utasok. A repülő poggyász USA ESTA engedély birtokában szigorú szabályozásnak van alávetve, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi engedélyezett. Nem csak a nyilvánvaló fegyverek és fegyvernek minősülő tárgyak tiltottak, hanem bármilyen gyúlékony anyag is. A kézipoggyász szintén figyelmet érdemel, abban a folyékony tároló tartályok nem lehetnek egyenként nagyobbak 100 ml-nél. Ha előre készülsz minderre, akkor a reptéri ellenőrzés sokkal egyszerűbben és gördülékenyebben mehet majd.