Számos európai és külföldi pályázat közül válogathatnak idén is azok, akik szeretnének belépni az üzleti életbe, vagy újabb szintre emelnék a vállalkozásukat. A vissza nem térítendő pályázatok remek lehetőséget jelentenek a továbblépéshez és a fejlődéshez. Ezek a kiírások szinte minden kategóriában megtalálhatóak, ami kedvezhet az informatikusoknak, kézműveseknek, termelőknek, szolgáltatóknak, stb.

Kik igényelhetik a vissza nem térítendő pályázatokat?

De nem csak a vállalkozások lendíthetőek fel az elnyert támogatásokkal, hanem a vissza nem térítendő pályázatok kifejezetten jól jönnek a magányszemélyeknek is. Sokan nem tudják, hogyan pályázzanak meg egy ilyen kiírást, vagy milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy elnyerjék a vissza nem térítendő pályázatok valamelyikét. A lakásfelújítás, mint tudjuk, nem egy olcsó mulatság, viszont aki céltudatosan fut neki a pályázati időszaknak, annak nem kell nagy költségekre számítania. Természetesen akadnak olyanok is, amelyek önerőt igényelnek, viszont az Otthon Melege program keretén belül például akadnak olyan pályázatok is, amelyekhez nem szükséges önerő.

A vissza nem térítendő pályázatoknak például az is gátat szabhat, hogy a beruházást előbb saját zsebből kell finanszíroznunk és csak a munkálatok végeztével fogjuk megkapni a támogatást. Sajnos sokan vannak, akik ezt nem tehetik meg az anyagi korlátaik miatt, ám itt nem szabad feladni, hiszen tovább kell keresgélni a vissza nem térítendő pályázatok között. Az épületek energiaigénye jelentősen csökkenthető nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, napelemek használatával, illetve a fűtésrendszer korszerűsítésével. Viszont egyetlen pályázat egyetlen ingatlanra vonatkozik. Egyszóval az a személy, akinek több ingatlan áll a tulajdonában csak egyet újíthat fel ezek közül és meg van szabva a maximális alapterület is. A vissza nem térítendő pályázatok lehetőségével mindenképp érdemes élni, hogyha eleget tudunk tenni a feltételeknek, mert jelentős anyagi kiadástól kímélheti meg mind a vállalkozókat, mind a magányszemélyeket, akik egy kellemes, energiatakarékos otthont varázsolhat az egész családjuknak.