
Vannak olyan ételeink, amelyeket már nagyon régóta fogyasztunk, de származásáról keveset tudunk. Nem sok tudják azt sem, hogy a kuszkusz eredetileg Észak-afrikai berber ételnek az alapanyaga, ami már évtizedek óta jelen van hazánkban is. Tulajdonképpen egy száraz tésztaféleségre hasonlít leginkább, de mégsem teljesen az.
Apróra darált durumbúzát vékony lisztréteggel vonnak be, ami könnyen megszívja magát vízzel. Így készül a kuszkusz. Többféle étel készíthető belőle. Nálunk főleg köretnek használják különböző húsételekhez, de van, ahol édességként is felszolgálják. Elkészítése nem igényel nagy szaktudást. Hasonlóképpen lehet köretet készíteni belőle, mint a rizsből vagy más gabonaféléből.
A kuszkusz egy igen értékes táplálék, hiszen rostanyagokban gazdag, így növeli a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát, valamint teltségérzetet biztosít. Kiváló eledel ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak egyaránt. Jelentőségét az is növeli, hogy igen nagymennyiségű szelént tartalmaz. Ez egy nagyon fontos ásványi elem, amire szüksége van az idegrendszernek, valamint a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepe van.
Hazánk talajtípusai szelénben szegények, így az itthon termesztett növényeinkből hiányzik vagy csak nagyon csekély mennyiségben van jelen ez a mikroelem, ezért más forrásokból kell pótolnunk a hiányát. A kuszkusz tökéletesen alkalmas erre a célra. Természetesen sokan nem ezért szeretik, hanem mert könnyen és gyorsan elkészíthető és ízletes ételek komponálhatóak a segítségével. A kuszkusz ma már megvásárolható bármelyik áruházban, de a kisebb élelmiszerboltok polcain is megtalálhatjuk, vagyis a beszerzése nem jelenthet akadályt.