Velencei Regatta

Velence, ez az olaszországi város, méltán az egyik legkedveltebb célpont a turisták számára, hiszen az idelátogatók egy különleges helyet ismerhetnek meg, amely tele van káprázatos épületekkel, gyönyörű hidakkal, terekkel, és rengeteg program várja az érdeklődőket, amelyek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

Az egyik legnevezetesebb program a Regatta, amely emberek millióit csábítja évente a Vizek Városába. Miért örvend olyan nagy érdeklődésnek ez az esemény? Azért, mert egyszerre ünnepélyes, látványos, izgalmas és szórakoztató is. Minden évben szeptember első vasárnapján kerül megrendezésre ez a világhírű hajós felvonulás és verseny.

A Regatta gyökerei nagyon régre nyúlnak vissza, hiszen az első ilyen rendezvény 1315 januárjában volt. Léteznek azonban olyan adatok is, amelyek szerint már a 900-as években versenyeztek egymással a velencei zöldségárusok gondoláikkal, és győztes a legnagyobb helyen, a saját maga szabta áron kínálhatta portékáját. Egy romantikusabb változat a velencei szüzeket tartja a gondolás versenyek elindítóinak, mivel az őket elrabló kalózokat üldözték hajóikkal a caorleiek.

Mindkét verziónak lehet valóságalapja, hiszen köztudott dolog, hogy az olaszok szeretnek hajózni, és ez hozzátartozott a mindennapjaikhoz, mivel országuk egyedül a Földközi tengerrel határos. A Regatta ünnepséggé a XVI. századtól nőtte ki magát, amikor a velencei származású ciprusi királynő, Caterina Cornaro visszatért szülővárosába. Ennek az eseménynek a tiszteletére pompás fogadtatást rendeztek a helybéliek, aminek az emlékét ma is őrzi a Regatta. Érdemes mindenkinek legalább egyszer ellátogatni a erre a jeles eseményre.