A műhelyekben nagy gondot jelentene, hogyha nem lenne jelen ez az eszköz. A hidraulikus prés hatalmas erőt képes kifejteni és erre gyakran szükség szokott lenni. Szupererővel rendelkező emberek csak a képregényekben léteznek, az autószerelő műhelyekben sajnos nem. Azonban a megfelelő szakember művészien tud bánni a hidraulikus préssel, aminek nagy hasznát fogja venni a mindennapi munkák során.

A beragadt csapágyperselyek kipréseléséhez nagy erőre van szükség és ez mindenkinek a rendelkezésére áll egy hidraulikus prés formájában. Bár ezeknél már léteznek modernebb változatok is, amik egyre jobban elterjedtek lesznek, a technológiai fejlődésnek köszönhetően. A pneumatikus változatokat kezdetben csak az olyan feladatokra használták, ahol 200 tonna feletti nyomóerőre volt szükség.

Ezek rendszerin saját állványzattal rendelkeznek. Ez egyébként minden prés esetében így szokott lenni. Minél nagyobb az ereje, legyen pneumatikus vagy hidraulikus prés, annál inkább saját állvánnyal kell rendelkeznie. Egy bizonyos nyomóerő felett, az asztalra rögzíthető hidraulikus prés modellek már nem lennének biztonságosak.

Egy autószerelő műhelyben csak ritkán van szükség 75 tonnánál nagyobb nyomóerő kifejtésére, ezért ott inkább a hidraulikus prések kapnak helyet. Azonban már a pneumatikus típusból is egyre több a kisebb kivitelben kapható változat. Első látásra teljesen veszélytelennek tűnnek, ám mindenképp be kell tartani a hozzájuk tartozó biztonsági előírásokat, mert egyszer sem szabad megfeledkezni arról, hogy milyen hatalmas erő kifejtésére képes szerkezetekről van szó, amiknek nem rendeltetésszerű használata, fokozottan balesetveszélyes lehet.