Gázpisztoly

Vannak olyan fegyverek, amelyeket vásárolni és tartani is szabadon lehet, azonban a viselésükhöz mindenképp engedélyre van szükség. Pontosan ilyen a gázpisztoly, aminek a viselési engedélyét olyan személy kaphatja meg, aki büntetlen előéletű, magyar állampolgár és csakis önvédelmi célra alkalmazza. Ha valamelyik követelménynek nem felel meg az illető, akkor a felhatalmazáshoz nem lehet hozzájutni.

Magyarországon erre komoly szabályok vonatkoznak. Tehát, aki illegális úton akarja beszerezni a gázpisztoly fajtát, akár börtönbüntetést is kaphat. Pontosan milyen fegyver ez? Nos, a gázpisztoly vagy ahogy sokan ismerik, gáz-riasztó fegyver olyan kellék, amit rendeltetésszerűen csakis riasztó- vagy gáztöltény használatával alkalmazható.

Ez 2004 óta hazánkban is szabadon megvásárolható, az erre specializálódott helyen. A gázpisztoly egyedisége abban rejlik, hogy az speciális kialakítással rendelkezik, hiszen a cső és a töltényűr nincs teljesen egy vonalban, illetve az előbbi elemben keresztben beütött csapok vagy behegesztett darabok vannak. Ezek miatt lehetetlenné válik a szilárd lövedék kilövése. A gázpisztoly két fő kategóriába sorolható: revolver és öntöltő.

A felépítés megegyezik az éles típusokkal, ugyanis a kreálásnak a gyártók ezeket másolják. Persze léteznek már olyan darabok is, amelyeknek nincs éles, eredeti modellje. A fegyvert az éles változattól leginkább az különbözteti meg, hogy ebben megtalálható az úgynevezett akasztó, amivel nem használhatóak az eredeti lövedékek. Természetesen fő eltérés az is, hogy itt a gyártók szándékosan gyengébb minőségű anyagokat használnak fel.