Idővel minden lakásban szükség lehet a felújítási munkálatokra, amibe beletartozik a nyílászárók cseréje is. Sokan azt gondolják, hogy csak úgy lehet megvalósítani az ablakcsere lépéseit, ha a keretet is lebontjuk. Ez azonban nem igaz, ugyanis a csere bontás nélkül is kivitelezhető. Ebben az esetben a régi ablakszárny eltávolítása után, a megmaradt keretbe történik az új ablak elhelyezése.

Ezt az ablakcsere módszert akkor szoktuk javasolni, amikor a keret jó állapotban van és még hosszú időn keresztül is használható. Ha a falak nemrég lettek lefestve vagy tapétázva, akkor is jól jöhet a bontás nélküli nyílászáró csere. Ez a technika igen széles körben kedvelt, hiszen számos előnye van. Mivel nem kell megváltoztatni a falszerkezetet, így kevesebb por keletkezik a szerelés során és nincs szükség utómunkálatokra sem.

A bontás nélküli ablakcsere tehát jóval kevesebb időt vesz igénybe és sokkal olcsóbb is, mint a hagyományos eljárás. Műemlékvédelmi épületek esetében is igen előnyös, hogy nem kell feltétlenül hozzányúlni az eredeti keret szerkezetéhez, csupán az új ablakszárny behelyezése valósul meg. Gyakran felmerül a kérdés, hogy ennek a technikának milyen hátrányai vannak.

A bontás nélküli ablakcsere esetében kisebb lesz a fényfelület és csökkenhet a nyílászáró hőszigetelése is. Az esztétikus kinézet érdekében, szükség lehet a régi kerettel kapcsolatos fenntartó munkálatokra is. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy régi típusú fatoknál nem alkalmazható ez a módszer. Mindezek figyelembe vételével érdemes mérlegelni, majd pedig meghozni a döntést arról, hogy miként kívánjuk megvalósítani a nyílászárók cseréjét.

Print Friendly, PDF & Email