A legjobb borvidékek hazánkban mind olyan területeken találhatók, amelyek ideális éghajlatúak, megfelelő talajjal rendelkeznek és viszonylag könnyen meg lehet oldani az öntözést. A legtöbb szőlő oltvány esetében ezeknek a feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű szőlőt tudjunk termeszteni.
A borkészítésben egyik leggyakrabban használt típus a Cabernet sauvignon, amely egy francia világfajta és a szőlő oltványok egyik legkedveltebb fajtája. Fürtje közepesen nagyméretű, átlagtömege 100 gramm körül mozog, ez azonban a körülményektől függ és változhat. Jellegzetes zamatával sok borkedvelő szívét elnyerte már, mivel kellemesen gazdag savakban, ráadásul fűszeres, bársonyos bort ad, amely remekül társul vadételekhez és vörös húsokhoz. A szőlő oltvány érése október eleje és közepe közé esik, ilyenkor mindig figyelni kell a cukortartalmat. Ha növelni szeretnénk a terméshozamot, szerves trágya évenkénti alkalmazása szükséges, amely javítja a szőlő tápanyag ellátását.