Bojler

Ez a szerkezet először is a víz melegítésére, valamint tárolására és a melegen tartására szolgál. A bojler megvásárlásakor a teljesítményét is figyelembe kell venni, mivel ez határozza meg, hogy mekkora lesz a számla összege. Több típusban juthat hozzá, amelyek a következők lehetnek: elektromos, fatüzelésű, gázüzemű átfolyós, hőszivattyús.

Most néhány mondatban szó fog esni a villany bojler bemutatásáról. Ami mindegyik darabhoz kell, az a víztároló tartály, az ezt körülvevő hőszigetelés, fűtőtest, üvegszálas műanyag, hőmérsékletkorlátozó, biztonsági szelep, illetve a köpeny, más szóval a burkolat.

A tartály, ami a vízzel érintkezik készülhet rézből, rozsdamentes acélból, műanyagból vagy műanyag bevonatos acélból. A bojler űrtartalma 30-150 liter között mozog, viszont a kínálatban már 10 literes típusokhoz is hozzájuthat. Működése során a tartályba egy csövön keresztül hideg víz áramlik be, majd egy másik kivezető csövön már a felmelegített víz távozik.

A termékek között vannak vízszintesen és függőlegesen felszerelhető változatok. A bojler más melegítési rendszerekhez képest, rendkívül energiatakarékos és csak akkor lép működésbe, amikor szüksége van rá. A szerkezet belsejében hőmérő helyezkedik el, ami a vizet ellenőrzi.

Amikor ez a hőmérő a megadott szint alá csökken, akkor a termosztát jelzi a melegítőnek, hogy lépjen működésbe, hiszen a meleg víz termelésére van szükség. A bojler működési elve tehát a melegítés. Mielőtt kiválasztaná a megfelelő darabot, előtte gondolja át, hogy milyen célra kell az adott termék, ugyanis ez meghatározza az űrtartalmát és persze a formáját is!