Szelektív hulladékgyűjtés
Szelektív hulladékgyűjtés

Kis erőfeszítéssel és némi újraszervezéssel sokat tehetsz a környezeted védelme érdekében! A szelektív hulladékgyűjtés az első lépés az újrahasznosítás felé.

Nem kell más hozzá, csupán néhány láda a mosogató alá, és már kezdheted is – napokon belül már vakon is beletalálsz a papíros, üveges, tetrapackos kukába. Ma már szerencsére hazánkban is a legtöbb településen lehetséges és érdemes szétválogatni a hulladékot, és esélyt adni a csomagolóanyagoknak, üvegeknek, palackoknak, hogy megújuljanak, ezáltal megelőzve a túlzott hulladéktermelést és hozzájárulva bolygónk védelméhez.

A legtöbb csomagolóanyag, flakon, fólia újrahasznosítható, a szerves és a zöldhulladék pedig minimális munkával otthon is komposztálható, így akár a kertedet is elláthatod értékes tápanyagokkal. Az otthoni szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével pedig példát is mutathatsz gyermekeidnek, ismerőseidnek a környezettudatos életmódról.

Érdemes arra törekedni, hogy az újrahasznosításra elkülönített hulladékokat csak tiszta állapotban, a gyűjtőhelyeken, zsákokban is tisztán helyezd el, hiszen emberek dolgoznak majd vele, és ez nagyban megkönnyíti az újrahasznosítási folyamatot is. A hulladék szelektálása után pedig következő lépésként azzal is tehetsz élettered védelméért, ha tudatosan keresed az újrahasznosított csomagolású termékeket.