Egyre népszerűbbé válnak napjainkban a biogyümölcsből, illetve zöldségből készült ételek fogyasztása. Sok zöldségtermesztő, illetve gyümölcsökkel foglalkozó személy, azok feldolgozása során, foglalkozik aszalványok készítésével is. Vannak készen megvásárolható, többszintes, emeletes aszalók, de akadnak olyan vállalkozó kedvű egyének is, akik saját kezűleg, faanyag felhasználásával építik meg a saját aszalórendszerüket.
Az aszalványok régen a befűtött kemencében készültek, hiszen az agyagos és törmelék üvegből készült tűzhelynek a fala nehezen hűl ki, így az egyenletes hőmérséklet biztosított ahhoz, hogy a saját termesztésű terményekből egyenletesen távozzon a nedvesség. A nagyipari aszaló berendezésekben felhasznált gyümölcsök minősége sokak által megkérdőjelezett, éppen ezért jobb, ha a kisebb, családi vállalkozások által készített aszalványok megvásárlása mellett döntünk, amennyiben valóban vegyszermentesen szeretnénk táplálkozni. Az aszalt gyümölcsök fogyaszthatóak önmagukban desszertként, a szárított zöldségekből pedig kiváló fűszerkeverék készíthető.